Biesowo raz jeszcze przyciągnęło miłośników pierogów z regionu i całej Polski. 12 sierpnia Warmińska Uczta Pierogowa była miejscem, gdzie smak spotykał się z tradycją.
Wydarzenie rozpoczęło się Mszą Świętą, po której gospodynie z różnych zakątków regionu powitały gości z ogromną liczbą pierogów – aż 60 tys. sztuk w 29 wariantach smakowych.
Miłośnicy tradycyjnych przysmaków, takich jak pierogi z kapustą i grzybami czy z serem, nie poczuli się zawiedzeni. Jednak nowoczesne kombinacje, takie jak pierogi z sarniną czy wołowiną, również zdobyły uznanie wielu gości.
Zawody w pieczeniu pierogów były niewątpliwie jednym z głównych punktów programu. Za swoje wspaniałe dania nagrody otrzymały Kobułty i Zerbuń. Warmińska Uczta Pierogowa to nie tylko kosztowanie tworów regionalnej kuchni.
Wśród oferowanych atrakcji znalazły się też występy artystyczne, tańce, śpiewy i zabawy, które trwały do późnych godzin nocnych. Wszyscy, bez względu na wiek, spędzili niezapomniany dzień, pełen smaków i radości.
Fot. facebook.com/arturhenrykchojecki, biskupiec.pl